Olej konopny

Konopie – najbardziej użyteczna roślina świata

Olej z konopi uznawany jest za jeden z najlepszych olejów nawilżających oraz jeden z najbardziej „suchych”, ze względu na szybkość wchłaniania oraz brak pozostawienia na powierzchni skóry tłustego filmu.

Olej z nasion konopi Cannabis Sativa

Olej konopny ma bardzo wszechstronne zastosowanie, a jego prozdrowotne działanie uaktywnia się zarówno przy stosowaniu zewnętrznym, jak i spożywczym.

Po wielu latach zapomnienia wspaniałe właściwości oleju konopnego znów zostały docenione! Olej z nasion konopi stosowany był już w starożytności – dziś w postaci znakomitej serii profesjonalnych kosmetyków można dosłownie przekonać się o jego zaletach na własnej skórze. Kosmetyki z oleju z nasion konopi (Cannabis Sativa) potrafią zdziałać prawdziwe cuda, odżywiając, lecząc i chroniąc skórę oraz włosy. Dostępne u nas kosmetyki z linii Canabis tworzone są z pomocą najnowszych technologii, które umiejętnie wykorzystują to, co najlepsze w nasionach konopi indyjskich. Potwierdzeniem jakości kosmetyków Canabis jest Certyfikat XXX wydany przez MedicProgress w Republice Czeskiej.

Olej konopny w kosmetyce słynie ze swoich właściwości nawilżających i ochronnych. Jednocześnie doceniany jest ze względu na obecność prozdrowotnych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6. W praktyce oznacza to również, że olej z nasion konopnych zaliczany jest to olejów „schnących”, które szybko się wchłaniają, a przy tym nie pozostawiają tłustej warstwy na skórze. O wspaniałych właściwościach oleju konopnego świadczy jego długa historia użytkowania, którą bez wątpienia warto poznać! Dowiedz się, w jaki sposób ludzkość czerpała korzyści z konopi, a na pewno zechcesz wypróbować najlepszej jakości kosmetyki z olejem Cannabis Sativa!

Olej z konopi – długa historia stosowania

Już w starożytności konopie należały do jednych z najchętniej i najwszechstronniej wykorzystywanych przez ludzi roślin. Najstarsze dowody na uprawę konopi zostały odnalezione na Tajwanie, w osadzie sprzed 10 000 lat, gdzie natrafiono na narzędzia do luzowania włókien konopi z łodygi. Z kolei w starożytnych Chinach konopie były masowo uprawiane i wykorzystywane do produkcji tkanin i papieru. Także niezwykle szybko doceniono olej z nasion konopi, który przez tysiące lat był wszechstronnie stosowany w medycynie. Masowa uprawa konopi kultywowana była także we współczesnych czasach. Przykładowo, konstrukcja pierwszych Fordów w latach 40-tych, oparta była na „plastyku konopnym”, a w silniku spalał się konopny olej!

W Polsce konopie również były powszechnie stosowane. „Wyskoczył jak filip z konopi” to porzekadło z XVI wieku, które bez wątpienia jest tego żywym dowodem. Z konopi produkowano wyjątkowo silne i trwałe liny oraz tkaniny. Doceniano także prozdrowotne właściwości oleju Cannabis Sativa. Olej konopny służył do okraszania ziemniaków, dodawano go również do sałatek (w końcu olej z nasion konopi jest jednym z najbogatszych źródeł aminokwasów i kwasów tłuszczowych, które wykazują doskonałą równowagę między omega-3, -6 i -9).

Dlaczego konopie i konopny olej popadły w zapomnienie? Wszystko z powodu antynarkotykowej polityki w Stanach Zjednoczonych, która w latach 50-tych zdelegalizowała tę roślinę, nie odróżniając przy tym marihuany od konopi i zapominając o jej cudownych właściwościach. Jej zastosowanie ostatnimi laty ograniczało się do przemysłu chemicznego, w produkcji farb, lakierów i mydła. Na szczęście olej z konopi znów wraca do łask, a my na nowo odkrywamy jego zbawienne działanie!

Olej z konopi Cannabis sativa zawiera

NNKT

OMEGA-6

OMEGA-3

OMEGA-6 do OMEGA-3

Zbawienne działanie oleju konopnego

Dzięki wysokiej zawartości aromatycznych kwasów tłuszczowych EFA olej konopny wykazuje wyraźne działanie odżywcze, immunostymulujące, przeciwalergiczne, regeneracyjne i przeciwstarzeniowe. Poprawia gospodarkę lipidami, szczególnie skóry łojotokowej i trądzikowej – łój staje się rzadszy i nie blokuje ujść gruczołów łojowych, co zapobiega m.in. powstawaniu zmian trądzikowych.

Zalety stosowania kwasów EFA

Pod wpływem EFA skóra staje się bardziej elastyczna, gładka, głęboko nawilżona i uzyskuje ładniejszy koloryt, a wszelkiego typu podrażnienia i chorobowe stany zapalne (łuszczyca, AZS, egzema) ulegają złagodzeniu. Są dowody, że olej cannabis ma na ludzką skórę działanie przeciwrakowe.